Judoklub Tilburg

Over de klub

Judoklub Tilburg is een vereniging die al bestaat sinds 1950 en sindsdien een begrip is in Tilburg. Met locaties in vele delen van Tilburg hebben wij al zeer veel leden de fijne kneepjes van judo en jiu-jitsu bijgebracht. JKT is de grootste budosportvereniging in de regio en geeft lessen in zowel judo als jiu-jitsu. De lessen worden elke week weer verzorgd door een grote en diverse trainersstaf. Door deze grote trainersgroep en het niveau van de lessen is het dan ook geen verrassing dat er vele Dangraden (zwarte banders) bij ons rondlopen.

Doordat JKT een vereniging is, kan zij betaalbaar lessen voor haar leden aanbieden.

Wat is judo?

Judo is een Japanse sport. In het Japans betekent judo "zachte weg". Doordat balans, krachtoverdracht, techniek en discipline hoog in het vaandel staan, komt dit principe van de zachte weg dus ook telkens terug.

Kinderen zien judo vooral als stoeien met regels. Medici bevelen judo juist aan voor het ontwikkelen van de motoriek, het zelfvertrouwen, de spiervorming en als een uitlaatklep voor drukke kinderen.

De judoka's vormen de grootste groep sporters binnen JKT. Er worden recreatieve lessen gegeven, maar er is ook de mogelijkheid om wedstrijdtraining te volgen en aan wedstrijden mee te doen.

Kinderen mogen vanaf 5 jaar beginnen met judo, waarna op een speelse, maar gedisciplineerde wijze het judo aangeleerd wordt.

Wat is jiu-jitsu

Jiu-jitsu is een van origine Japanse sport en letterlijk vertaald betekent het "zachte kunst". Het is een zelfverdedigingssport waarbij kracht geen hoofdrol speelt, maar waarmee je wel binnen een paar seconden een aanvaller kunt uitschakelen.

Om jezelf te leren verdedigen tegen een aanvaller zijn jiu-jitsutechnieken dan ook uitermate geschikt. Balans, reactievermogen en controle zijn belangrijke onderdelen bij het jiu-jitsu. Iets waar dan ook veel aandacht aan besteed wordt.

Tijdens het beoefenen wordt er uitgegaan van een aanval. Je leert de vele afweertechnieken en de werp-, trap-, klem- en verwurgtechnieken om jezelf te kunnen verdedigen. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan het incasseringsvermogen, behendigheid en het opbouwen van een grote dosis zelfvertrouwen en conditie.

Als een van de weinige verenigingen in Nederland bieden wij bij JKT jiu-jitsu al aan vanaf 8 jaar!

Het bestuur van JKT bestaat uit de volgende personen:

Daarnaast zijn er de volgende werkgroepen:

Als je op school een spreekbeurt moet houden, dan doe je dat natuurlijk het liefste over datgene wat je heel leuk vindt, namelijk judo en jiu-jitsu. Daarom hebben we een spreekbeurttas te leen. Hiervoor kun je contact opnemen met Ellen Boogaers via bovenstaand mailadres. We vragen tien euro borg voor het gebruik van de tas. Dit om te zorgen dat de tas compleet blijft en iedereen dus een goede spreekbeurt kan houden.

Vrijwilligersbeleid

Als JKT dragen wij zorg aan de kwaliteit van onze vrijwilligers op het gebied "gedrag". Via verschillende manieren bieden wij aandacht voor pesten en seksuele intimidatie. Als JKT doen we er alles aan om dit te voorkomen. Zo hebben we ook een vertrouwenspersoon binnen JKT.

De volgende documenten beschrijven ons beleid in meer detail.